OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2016. december 12., hétfő 13:20

A Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2016. december 12., hétfő (OS) - A Változó Világ Mozgalom (VVM) fontosnak tartja, hogy a nagy befolyással rendelkező médiák minél szorosabban függjenek azoktól, akikhez szólnak.

    Úgy is lehetne megfogalmazni, hogy a tartalomszolgáltatók igazi gazdái maguk a tartalomfogyasztóik legyenek.
  Ez nem tűnik reálisnak a szabad piac szentsége mellett, de az elmúlt évtizedek megmutatták a helyzet tarthatatlanságát (legutóbb a Népszabadság esetével).
    Egy radikális – kellően piackonform – átalakítás szükséges a média világában, amely magán viseli annak jegyét, hogy a nyilvánosság társadalmi igény, társadalmi alapjog, társadalmi érdek.
    A megoldás egyszerű: társadalmilag jelentős média csak sajátos részvénytársasági ("médiatársasági") formában működhet, amelynél négyféle részvény lenne. A legfontosabb a felhasználói részvény lenne: ehhez a média előfizetői automatikusan jutnának minden (éves) előfizetésük után. Ez az előfizetési díj pl. 10%-a lenne. A szerkesztői részvény nem csak a szerkesztőket, hanem az újságírókat, szakmai munkatársakat stb. illetne,  pl. munkabérük 5%-a erejéig. Kiadói részvény illetné azt a társadalmi szervezetet vagy más jogi vagy természetes személyt, aki saját kinyilvánított céljai érdekében alapította a médiát. Végül lehetőséget lehetne biztosítani szponzoroknak és pénzügyi befektetőknek, hogy jól elkülönülő pénzügyi részvényeket jegyezzenek. Ebben a helyzetben már igen kézenfekvő az irányítási jogok ésszerű megosztása a részvénes csoportok között.

http://mmc-vvm.blogspot.hu/
     Kiadó: Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.