OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2016. december 21., szerda 12:31

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány közleménye (2. rész)
    Budapest, 2016. december 21., szerda (OS) - Kertész Imre Intézet gondozza a Nobel-díjas író hagyatékát és ápolja életművét

    Az idén elhunyt Nobel-díjas író, Kertész Imre hagyatékának gondozására és írói emlékének ápolására alapít önálló intézetet a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, melynek Kuratóriuma 2016. december 7-én egyhangú döntéssel határozott a Kertész Imre Intézet létrehozásáról. A magyar Országgyűlés által 1999-ben alapított Közalapítvány 2017 januárjától működteti a Kertész Imre Intézetet.
Az Intézet fogja feldolgozni a berlini Kertész-archívumban őrzött kéziratos anyagokat, azokat publikálásra készíti elő, valamint gyűjti a hazai és külföldi magántulajdonban, közgyűjteményekben fellelhető dokumentumokat (levelek, fényképek, hang- és filmfelvételek stb.). Az Intézet kézirattárként és kutatóhelyként, valamint konferenciák és egyéb rendezvények helyszínéül is szolgál majd. Az Intézetben kaphat helyet az író könyvtára, valamint a személyes relikviáiból létrehozandó kiállítás is.
A Közalapítvány az Intézet feladatául szabta, hogy a legszélesebb érdeklődői kör számára tegye hozzáférhetővé Kertész Imre műveit, növelje az író ismertségét és népszerűségét, és támogassa (fordítói, kutatói ösztöndíjakkal) az életmű teljes feldolgozását. A Kertész Imre Intézet alapítására és működtetésére a Közalapítvány fenntartója, Magyarország Kormánya biztosítja a szükséges forrást.
Budapest, 2016. december 21.

     Kiadó: Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.