2024. április 19. péntek

2017. január 19., csütörtök 13:36

Az LMP parlamenti frakciója közleménye
    Budapest, 2017. január 19., csütörtök (OS) - Az LMP javaslatai a felsőoktatás megerősítésére -

Palkovics László az Educatio Oktatási Szakkiállítás megnyitóján úgy fogalmazott, hogy a magyar felsőoktatás intézményrendszere erősödik, erre a kormány kiemelt figyelmet fordít a jövőben is. Az LMP szerint ha a Fidesz célja valóban a magyar  felsőoktatás megerősítése lenne, akkor követné a zöld párt javaslatait: hallgatói létszámnövelés, forrásháttér-növelés, és jelentősebb  béremelések.

Az LMP szélesre tárná a felsőoktatás kapuit, és tandíjmentességet garantálna minden hallgatónak. Kizárólag demográfiai tendenciákkal nem magyarázható ugyanis, hogy több tízezer fiatal tűnt el a magyar felsőoktatásból. A kormány korábbi megszorító politikája és az azóta fenntartott bizonytalanság elriasztotta a felvételizőket, a férőhelyek számának csökkenése miatt kevesebb a felvett diák.

Vissza kell adni a felsőoktatás Gyurcsány-, Bajnai- és Orbán-kormányok által elvett forrásait, és már rövidtávon kétszeresére kell a terület finanszírozását növelni. Az LMP minden költségvetési 100 forintból 20 forintot oktatásra költene.

A felsőoktatási dolgozóknak érdemi béremelést kell adni. A kormány tűzoltó jelleggel elindította a felsőoktatási béremelést, de a néhány százalékos emelés édeskevés ahhoz, hogy az oktatókat megfizessék és a tehetséges fiatalokat a tanári, kutatói pályára csábítsák. Az LMP minden felsőoktatásban dolgozó munkavállalónak folyamatos, évenkénti 5-10%-os béremelést biztosítana.

Ikotity István
országgyűlési képviselő