OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2017. január 19., csütörtök 13:36

Az LMP parlamenti frakciója közleménye
    Budapest, 2017. január 19., csütörtök (OS) - Az LMP javaslatai a felsőoktatás megerősítésére -

    
Palkovics László az Educatio Oktatási Szakkiállítás megnyitóján úgy fogalmazott, hogy a magyar felsőoktatás intézményrendszere erősödik, erre a kormány kiemelt figyelmet fordít a jövőben is. Az LMP szerint ha a Fidesz célja valóban a magyar  felsőoktatás megerősítése lenne, akkor követné a zöld párt javaslatait: hallgatói létszámnövelés, forrásháttér-növelés, és jelentősebb  béremelések.

Az LMP szélesre tárná a felsőoktatás kapuit, és tandíjmentességet garantálna minden hallgatónak. Kizárólag demográfiai tendenciákkal nem magyarázható ugyanis, hogy több tízezer fiatal tűnt el a magyar felsőoktatásból. A kormány korábbi megszorító politikája és az azóta fenntartott bizonytalanság elriasztotta a felvételizőket, a férőhelyek számának csökkenése miatt kevesebb a felvett diák.

Vissza kell adni a felsőoktatás Gyurcsány-, Bajnai- és Orbán-kormányok által elvett forrásait, és már rövidtávon kétszeresére kell a terület finanszírozását növelni. Az LMP minden költségvetési 100 forintból 20 forintot oktatásra költene.

A felsőoktatási dolgozóknak érdemi béremelést kell adni. A kormány tűzoltó jelleggel elindította a felsőoktatási béremelést, de a néhány százalékos emelés édeskevés ahhoz, hogy az oktatókat megfizessék és a tehetséges fiatalokat a tanári, kutatói pályára csábítsák. Az LMP minden felsőoktatásban dolgozó munkavállalónak folyamatos, évenkénti 5-10%-os béremelést biztosítana.

Ikotity István
országgyűlési képviselő
     Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.