OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2017. január 20., péntek 11:28

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. január 20., péntek (OS) - Az ombudsman megállapításai a bélapátfalvai idősek és fogyatékosak otthonának problémáiról

    A fogyatékos bentlakók emberi jogainak teljesebb gyakorlását garantálhatja, hogy egy nagy létszámú intézményből lakóotthonokba költözhettek és ezzel lehetőségük nyílt az önállóbb életvitelre. Ugyanakkor az intézményben továbbra is jelentős probléma az alkalmas és szakképzett ápolók hiánya – állapította meg az alapvető jogok biztosa a Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthona körülményeinek vizsgálatában.

Székely László ombudsman munkatársai 2016 őszén felkeresték a Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthonát, a Heves megyei térség egyik legjelentősebb szociális ellátást nyújtó intézményét. Az Otthon, amely összetett profillal, több telephelyen működik, 2012-ben elnyert európai uniós pályázati pénzből valósította meg 150 bentlakó kiköltöztetését a nagy létszámú intézményből környékbeli lakóotthonokba. Ezzel olyan folyamat kezdődött el, amely az érintettek számára biztosan, továbbá számos, jelenleg még az intézményben élő fogyatékos személynek garantálhatja a jövőben emberi jogaik teljesebb gyakorlását, az önálló vagy önállóbb életvitel révén.

     Az alapvető jogok biztosa fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az intézményi férőhelyek kiváltása olyan komplex folyamat, amely az ellátás biztosítása mellett sok munkát, erőfeszítést és nem csekély szakmai elhivatottságot követel.

     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.