OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2017. február 20., hétfő 11:09

Az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért közleménye
    Budapest, 2017. február 20., hétfő (OS) - Nőnapon lesz a tárgyalása a molesztáló ápolónak - Külföldi bujkálása során végre kézre kerítették azt az ápolót, aki évekkel ezelőtt egy budapesti pszichiátriai osztály dolgozójaként szexuálisan molesztált egy gondozása alatt álló nőt. Akkor a tárgyalásokon nem jelent meg, inkább külföldre menekült, így elfogatóparancsot adtak ki ellene, ám a férfi holléte éveken át ismeretlen volt. Kézre kerülése után letartóztatták és Magyarországra hozták, ügyének tárgyalása éppen nőnapra esik.

    A nő még 2002-ben került a budapesti pszichiátriára lelki nehézségei miatt, és csak onnan kikerülve kezdett emlékezni: begyógyszerezett, kába állapotában az ápoló visszaélt a helyzettel és szexuális aktusra kényszerítette őt. A megalázó eset és a gyenge esélyek ellenére a nő és férje harcolni kezdtek azért, hogy Józsi nővér – ahogy az osztályon nevezték – rács mögé kerüljön azért, amit elkövetett.

Bár Józsi nővér végül beismerte tettét, mégsem vonták büntetőjogilag felelősségre, így a házaspár maga indított pert az ügyben, amelyben az ügyészség végül vádat emelt az erőszakoskodó ápoló ellen. Ám a tárgyalásokat nem várta meg: külföldre menekült, így a felelősségre vonás megint elmaradt.

Az elfogatóparancs azonban érvényben maradt ellene, így amikor tavaly év végén Spanyolországban fennakadt egy hatósági ellenőrzésen, Magyarországra hozták, hogy ismét igazságszolgáltatás elé kerüljön. Ironikus módon a molesztáló ápoló első tárgyalását március 8-án, nőnapon tartják – ám mivel a férfit nem tartották előzetesben, ismét kérdéses, hogy megjelenik-e a tárgyaláson.

     Kiadó: Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.