2024. április 20. szombat

2017. február 20., hétfő 11:44

A Lehet Más a Politika párt (LMP) közleménye
    Budapest, 2017. február 20., hétfő (OS) - Az LMP üdvözli az Alkotmánybíróság döntését -

A Lehet Más a Politika üdvözli az Alkotmánybíróság (AB) újabb döntését, amely a véleménynyilvánítás szabadsága és a sajtószabadság ügyében született.

Magyarországon régóta bevett gyakorlat volt a híradásokban, újságcikkekben és a televízióban, interneten adásba kerülő felvételeken megjelenő éppen intézkedő rendőrök arcának kitakarása, illetve ennek bíróságok általi védelme. E helyzet megszüntetése végett többször is fordult bírósághoz jogvédő szervezet, valamint szerkesztőségek is – legutóbb az index.hu egyik tudósításával kapcsolatban.

A döntés értelmében a jövőben – és az AB döntés alapjául szolgáló ügyben - nem kell kitakarni a felvételeken az intézkedő rendőrök arcát, ugyanis az AB a sajtószabadság elsőbbségének főszabályát állapította meg annak nem öncélú gyakorlása esetén.

Az ilyen típusú ügyekben legközelebb már nem kell tartania a szerkesztőségeknek és az újságíróknak attól, hogy tudósításaik, felvételeik miatt jogi úton megtámadhatják őket az intézkedő rendőrök. A döntés értelmében a rendőrség arcnélkülisége megszűnt, így a közhatalom gyakorlójának ismét van felelőssége, illetve a bíróságok nem dönthetnek a jövőben a hasonló ügyekben másként, csakis a véleménynyilvánítás és a sajtószabadság elvének maradéktalan figyelembevételével.

dr. Csarnó Ákos
közigazgatási szakszóvivő

Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)