OS Országos Sajtószolgálat
2018. június 23. szombat
Ismertető


2017. február 21., kedd 09:50

A Jane Goodall Intézet Természet- és Környzetvédelmi Egyesület közleménye
    Budapest, 2017. február 21., kedd (OS) - A Jane Goodall-tanösvény

    A Hármashatár-hegy nem lesz olimpiai versenyhelyszín – tanösvény a fokozottan védett kaszpi haragossiklóért

A Fővárosi Közgyűlés 2017. január 25-i ülésén törölte a Hármashatár-hegy melletti vitorlázó repülőteret a 2024-re tervezett olimpiai helyszínek közül. A döntés értelmében a Jane Goodall Intézet, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága adománygyűjtő kampányt indíthatott a helyi, igen ritka élővilágot bemutató tanösvény megépítésére.

Mint ismeretes, a Fővárosi Közgyűlés 2016. szeptember 28-i határozatában a Hármashatár-hegyet jelölte ki a hegyikerékpár-pálya megépítésének helyszínéül. A döntés jelentős ellenállást váltott ki a civilszervezetek részéről, ugyanis a terület különleges természeti értékek otthona, és egyben fontos rekreációs zóna a környéken élők számára. A körzet nagy része a "Natura 2000" európai ökológiai hálózata hatálya alá esik, és országosan védett. A szóban forgó területen él például hazánk egyik legritkább hüllője, a fokozottan védett kaszpi haragossikló, illetve az egyre ritkább közönséges ürge. Mindkét faj helyi populációja országos jelentőségű. A tervezett hegyikerékpár-pálya mindkét élőlényt súlyosan érintette volna.

A cél egy olyan tanösvény létesítése, amelyet iskolai csoportok tanösvényvezető füzet, vagy szakavatott vezető közreműködésével könnyedén végig tudnak járni. Az ösvény fenntartásában való közreműködés egész évre elegendő programot biztosít az iskolák számára
     Kiadó: Jane Goodall Intézet Természet- és Környzetvédelmi Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.