OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 23. kedd
Ismertető


2017. március 1., szerda 20:50

A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület közleménye
    Budapest, 2017. március 1., szerda (OS) - A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület kezdeményezésére 2017. február 28-án emléktáblát avattak dr. Szentléleky Tihamér régész, muzeológus, a Társaság első elnöke emlékére.

    Emléktábla Szentléleky Tihamér lakóhelyén
A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület kezdeményezésére 2017. február 28-án délután emléktáblát avattak a budapesti Szent István körút 16. számú ház falán. Évtizedeken át itt élt dr. Szentléleky Tihamér régész, muzeológus, a Társaság első elnöke.
1919-ben született Nagyváradon. 1937 és 1941 között jogi tanulmányokat folytatott, majd 1951-ben régész diplomát szerzett. 1955-től 1961-ig a veszprémi Bakonyi Múzeum igazgatójaként Veszprém, Vas és Zala megye múzeumait irányította. Közben a savariai Isis szentélyt kutatta, és felügyelte helyreállítását. 1961 és 1972 között a szombathelyi Savaria Múzeum, majd a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője, a modern Savaria-kutatás megalapozója. 1973-tól 1984-ig a budapesti Szépművészeti Múzeum főigazgató-helyettese. Nyugdíjazása után is, 2007-ben bekövetkezett haláláig, aktív részese maradt a hazai múzeumi és régész szakmának, közreműködött az Iseum újabb rekonstrukciójának előkészítésében, alapító tagja és első elnöke, majd a közgyűlés által megválasztott tiszteletbeli elnöke volt a Pulszky Társaságnak.
Az emléktábla avatásán dr. Matskási István, a Pulszky Társaság tiszteletbeli elnöke mondott emlékbeszédet, majd a megemlékezés koszorúinak és virágainak elhelyezésére került sor.
    
     Kiadó: Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.