2024. április 23. kedd

2017. március 1., szerda 20:50

A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület közleménye
    Budapest, 2017. március 1., szerda (OS) - A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület kezdeményezésére 2017. február 28-án emléktáblát avattak dr. Szentléleky Tihamér régész, muzeológus, a Társaság első elnöke emlékére.

Emléktábla Szentléleky Tihamér lakóhelyén
A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület kezdeményezésére 2017. február 28-án délután emléktáblát avattak a budapesti Szent István körút 16. számú ház falán. Évtizedeken át itt élt dr. Szentléleky Tihamér régész, muzeológus, a Társaság első elnöke.
1919-ben született Nagyváradon. 1937 és 1941 között jogi tanulmányokat folytatott, majd 1951-ben régész diplomát szerzett. 1955-től 1961-ig a veszprémi Bakonyi Múzeum igazgatójaként Veszprém, Vas és Zala megye múzeumait irányította. Közben a savariai Isis szentélyt kutatta, és felügyelte helyreállítását. 1961 és 1972 között a szombathelyi Savaria Múzeum, majd a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője, a modern Savaria-kutatás megalapozója. 1973-tól 1984-ig a budapesti Szépművészeti Múzeum főigazgató-helyettese. Nyugdíjazása után is, 2007-ben bekövetkezett haláláig, aktív részese maradt a hazai múzeumi és régész szakmának, közreműködött az Iseum újabb rekonstrukciójának előkészítésében, alapító tagja és első elnöke, majd a közgyűlés által megválasztott tiszteletbeli elnöke volt a Pulszky Társaságnak.
Az emléktábla avatásán dr. Matskási István, a Pulszky Társaság tiszteletbeli elnöke mondott emlékbeszédet, majd a megemlékezés koszorúinak és virágainak elhelyezésére került sor.

Kiadó: Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület