OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2017. március 3., péntek 07:55

A SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület közleménye
    Budapest, 2017. március 3., péntek (OS) - KOMPOSZTÁLJUNK KÖZÖSEN-Jelentkezzen a Fővárosi Komposztálási Programra! A fővárosban több, mint egy évtizede zajlanak lakossági komposztálási programok. Most a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatásával újabb 50 társasház, családiház, óvoda és iskola juthat komposztálóedényekhez.

    A budapesti háztartásokban évente, hozzávetőleg 250 ezer tonna komposztálható szervesanyag keletkezik. Ennek a mennyiségnek az elszállításához egy körülbelül 180 km hosszú, hozzávetőleg a Budapest-Miskolc távolságnak megfelelő, képzeletbeli vasúti szerelvényre lenne szükség. Mindez azért is megdöbbentő, mert ahelyett, hogy a hulladéklerakóba, hulladékégetőbe száműzzük ezeket a szervesanyagokat, a belőlük keletkező humusz a kertek, parkok talaját létfontosságú tápanyagokkal gazdagíthatná.

 A termőtalajok pusztulása világjelenség, melynek számtalan, riasztó következménye van. Az egyik, hogy a műtrágyahasználatra átnyergelt nagyüzemi, intenzív mezőgazdálkodásból kikerülő élelmiszereink tápanyaghiánya mára már elérte a kritikus szintet. Például egyetlen 1950-ben leszüretelt alma még annyi C-vitamint tartalmazott, mint manapság 100 darab, vagyis egy ládányi mennyiség. A legfőbb ok, a termőföldek szervesanyag-hiánya. A program célja a háztatásokban és a kertekben, udvarokon keletkező "zöldjavak" humusszá alakulásának elősegítése, ezáltal a hulladékkezelési költségek csökkentése (lakosonként évente 150 kilogramm komposztálható anyag kerülhet a kuka helyett a komposztálókba). www.szike.eu
     Kiadó: SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.