2024. április 19. péntek

2017. március 20., hétfő 12:56

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. március 20., hétfő (OS) - Az ombudsman a hozzá forduló védőnők bérköveteléséről

A Magyar Védőnők Egyesületének elnöke valamint csaknem ötszáz védőnő fordult beadvánnyal az alapvető jogok biztosához, a bérük megállapításának módját sérelmezve. A Magyar Védőnők Egyesületének elnöke szerint ugyanis a hatályos jogi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy az alapellátáshoz sorolt védőnők a szakellátásban dolgozók számára megállapított bértábla hatálya alá tartozzanak, így jövedelmük lényegesen kevesebb, mint a szakellátásban dolgozóké. A biztoshoz forduló diplomás védőnők – azonos tartalmú levelükben – részletes számításokkal mutatták be a szakellátásban és az alapellátásban dolgozók bére közötti különbséget és egyesével mutatták ki a fizetésüket. Ez alapján a pályakezdő védőnő fizetése alig haladja meg a minimálbér összegét, de a hosszabb ideje a pályán lévő védőnők fizetése – még a pótlékokkal együtt is – alig éri el a 161.000.- forintot, azaz a középfokú végzettségűek számára előírt garantált bérminimumot.
Székely László ombudsman a beadványok alapján tájékoztatást kért az emberi erőforrások miniszterétől arról, hogy tervezik-e jogszabály-módosítással vagy egyéb módon rendezni az alapellátásban dolgozó védőnők helyzetét, előmenetelét, juttatásait, esetleg az egészségügyi bértábla szabályait erre a körre is kiterjesztve.

Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala