OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 23. kedd
Ismertető


2017. március 24., péntek 09:30

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja közleménye
    Budapest, 2017. március 24., péntek (OS) -

    Hajdu Nóra (Együtt): Vonják vissza az "56-os Intézet történészeinek fegyelmijét!
A Fidesz-kormány emlékezetpolitikája megbukott
Hajdu Nóra, az Együtt alelnöke felháborítónak tartja, hogy fegyelmit kapott az ’56-os intézet négy történésze, amiért Schmidt Mária súlyos szakmai hibáját leleplezték az "56-os emlékév plakátbotránya ügyében. Mindez nem csak az emlékezetpolitika teljes kudarcára világít rá, de azt is bemutatja, hogyan próbál maga alá gyűrni minden szereplőt a kormány a tudományos életben is.
A 444.hu arról számolt be, hogy írásbeli figyelmeztetést kapott az "56-os Intézet négy történésze, mert tavaly ők is megszólaltak az "56-os emlékév plakátbotránya ügyében.
Hajdu Nóra szerint szégyenletes, hogy a történészek fegyelmit kaptak mindössze azért, mert Schmidt Mária súlyos szakmai hibáját leleplezték, és neki nem tetsző módon nyilatkoztak arról, hogy szerintük Dózsa László, vagy Pruck Pál szerepel egy, az 1956-os forradalom során készült felvételen. A kormány ezzel pártállami "hagyományt" idéző módon reagált, hiszen nem tiszteli a kutatói szabadságot, a szabad véleménynyilvánítás jogát.  
Hajdu Nóra véleménye szerint mindez nemcsak a mai emlékezetpolitika teljes kudarcára világít rá, de megmutatja azt a botrányos nyomulást is, ahogyan a totalitárius államok gyakorlatának megfelelően a kormány és lojális- ezzel szemben megkérdőjelezhető szakmai hitelességű - intézményei a tudományos életben is maguk alá akarnak gyűrni minden szereplőt.

Hajdu Nóra
az Együtt alelnöke

     Kiadó: Együtt - a Korszakváltók Pártja

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.