OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2017. április 24., hétfő 17:57

A Kúria közleménye (2. rész)
    Budapest, 2017. április 24., hétfő (OS) -

    Az alapvető jogok biztosának a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese, a jövő nemzedékek szószólója beszédében a környezeti károk megelőzésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Bándi Gyula szerint nem csak a környezeti felelősségről szóló irányelv célja a prevenció, a környezetet használók és a jogalkalmazók is szerepet játszanak a megelőzésben, illetve a károk enyhítésében, összhangban az Alaptörvény P) cikkével. Kiemelte a mihamarabbi és hatásos hatósági fellépésnek, a felelősség gyors megállapításának, illetve a megfelelő szankciók kiszabásának szükségességét is.
A környezetszennyezést érintő ügyek elhúzódásának problémájára világított rá Tóth Kincső, a Kúria Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiumának tanácselnöke. A konferencia előadói beszéltek az Európai Unió környezeti felelősségről szóló irányelve alapvetéseiről, szerkezeti elemeiről, a magyar jogalkotásba történő átültetéséről. Ismertették a fontosabb magyar környezeti káreseteket, bírósági döntéseket, beszámoltak a megelőzés jogi lehetőségeiről és a jövő nemzedékek védelmének fontosságáról is. A referátumokat követően az előadók a résztvevők kérdéseire is válaszoltak, amelynek során élénk vita alakult ki a rendezvényteremben.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, ill. jogelődje, valamint a Magyar Közigazgatási Bírák Egyesülete már hatodik alkalommal tartott közös környezetvédelmi konferenciát. A szervezők bíznak abban, hogy a tanácskozást a következő években is folytatódni fog.

     Kiadó: Kúria sajtótitkársága

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.