OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2017. április 28., péntek 16:19

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet közleménye
    Budapest, 2017. április 28., péntek (OS) - NE NYÚLJ HOZZÁ, NE VIDD HAZA! | Május elejétől találkozhatunk a természetben a hazai csülkös vadfajok kicsinyeivel: az őzsuták, a gím- és dámszarvas tehenek a következő hetekben hozzák világra gidáikat, borjaikat.

    Kezdetben a kicsinyek még nem tudják követni anyjukat, így az elfekteti őket, míg elmegy táplálkozni, vagy ha veszélyt érez. Az állatok – amelyekkel akár a lakott területek közelében is találkozhatunk – ilyenkor próbálnak beleolvadni környezetükbe; mozdulatlanok maradnak akkor is, ha valaki a közvetlen közelükbe kerül vagy hozzájuk ér.

Ez azonban nem jelenti, hogy sérültek vagy betegek! Semmiképp sem szabad hozzájuk érni, megközelíteni az állatokat, mivel az ember szaga miatt az anyjuk nem fogja gondozni őket, és éhen halnak vagy ragadozók prédájává válnak.

Fontos az is, hogy ezekben a hetekben a szokásosnál is jobban ügyeljenek kedvenceikre a kutyatartók. Egy megkergetett suta vagy tehén elvetélhet vagy akár el is pusztulhat. Ha pedig kiszimatolja a gidát, borjút, nem is kell bántania ahhoz, hogy megpecsételje a sorsát.

Tudni kell, hogy a vad, amíg él, az állam tulajdona, így ha valaki hazaviszi a gidát, borjút, a Btk. értelmében lopást követ el!

További tudnivalók, fotó: https://www.omvk.hu/hir/ne-nyulj-hozza-ne-vidd-haza

(Országos Magyar Vadászati Védegylet / Országos Magyar Vadászkamara)
     Kiadó: Országos Magyar Vadászati Védegylet

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.