2024. április 19. péntek

2017. április 28., péntek 16:19

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet közleménye
    Budapest, 2017. április 28., péntek (OS) - NE NYÚLJ HOZZÁ, NE VIDD HAZA! | Május elejétől találkozhatunk a természetben a hazai csülkös vadfajok kicsinyeivel: az őzsuták, a gím- és dámszarvas tehenek a következő hetekben hozzák világra gidáikat, borjaikat.

Kezdetben a kicsinyek még nem tudják követni anyjukat, így az elfekteti őket, míg elmegy táplálkozni, vagy ha veszélyt érez. Az állatok – amelyekkel akár a lakott területek közelében is találkozhatunk – ilyenkor próbálnak beleolvadni környezetükbe; mozdulatlanok maradnak akkor is, ha valaki a közvetlen közelükbe kerül vagy hozzájuk ér.

Ez azonban nem jelenti, hogy sérültek vagy betegek! Semmiképp sem szabad hozzájuk érni, megközelíteni az állatokat, mivel az ember szaga miatt az anyjuk nem fogja gondozni őket, és éhen halnak vagy ragadozók prédájává válnak.

Fontos az is, hogy ezekben a hetekben a szokásosnál is jobban ügyeljenek kedvenceikre a kutyatartók. Egy megkergetett suta vagy tehén elvetélhet vagy akár el is pusztulhat. Ha pedig kiszimatolja a gidát, borjút, nem is kell bántania ahhoz, hogy megpecsételje a sorsát.

Tudni kell, hogy a vad, amíg él, az állam tulajdona, így ha valaki hazaviszi a gidát, borjút, a Btk. értelmében lopást követ el!

További tudnivalók, fotó: https://www.omvk.hu/hir/ne-nyulj-hozza-ne-vidd-haza

(Országos Magyar Vadászati Védegylet / Országos Magyar Vadászkamara)
     Kiadó: Országos Magyar Vadászati Védegylet