OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2017. május 22., hétfő 17:23

A Kúria közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. május 22., hétfő (OS) - A Kúria Teljes Ülése - Amicus Curiae emlékérem az osztrák Legfelsőbb Bíróság elnökének

    
Teljes Ülést tartott a legfelsőbb bírói fórum 2017. május 22-én a Kúria dísztermében. A tanácskozás résztvevőit dr. Darák Péter köszöntötte. A Kúria elnöke a 2016-os évről tartott részletes beszámolót. Darák Péter a Kúriára érkezett ügyek magasabb száma miatt nehéz évnek nevezte a tavalyit, de kiemelte, hogy a bíróság nagy többségében a kitűzött határidőn belül fejezte be az ügyeket. Darák Péter ismertette a Kúrián folyó jogegységi tevékenységet. Emlékezetett arra, hogy a tavalyi év szlogenje, a "kozultációk éve", ebből kiindulva pedig felhívta a figyelmet arra is, hogy a Kúria alkotmányos helyzetéhez igazodó tanácskérések, tanácsadások nem veszélyeztetik a legfelsőbb bírói fórum függetlenséget, ugyanakkor gazdagíthatják a jogegységi munkát is a Kúrián.

A Teljes Ülés végén a Kúria elnöke Amicus Curiae emlékérmet nyújtott át az osztrák Legfelsőbb Bíróság (Oberster Gerichtshof) elnökének. Dr. Eckart Ratz 2012. január elseje óta vezeti a legfelsőbb bírói fórumot Ausztriában. Beszédében emlékeztetett a Kúria és az Oberster Gerichtshof közötti sok éve működő kiváló szakmai együttműködésre. Eckart Ratz beszélt a bírói függetlenség követelményeiről és feltételeiről. Szerinte a függetlenséget a szakmaiság és szaktudás alapozza meg. Ratz elnök kiemelte a bírák országhatárokon átívelő együttműködésének fontosságát is. Az eszmecserék és tapasztalatok megvitatásán túl a kölcsönös bizalom és a személyes találkozók is segítik az előremutató kooperációt - világított rá az elnök. Eckart Ratz szerint ilyen szoros együttműködés működik a Kúria és az osztrák Legfelsőbb Bíróság között is.

A Teljes Ülésen a résztvevők megismerhették a Kúria 2016-os évkönyvét, meghallgatták a Bírói Tanács elnökének beszámolóját és javaslatokat tettek az első- és másodfokú szolgálati bíróság tagjaira is. A tanácskozást követő, a Kúria három Kollégiumának együttes ülésén pedig elfogadták az "Alaptörvény követelményeinek érvényesülése a bírósági ítélkezésben" témájú joggyakorlat- elemző csoport összefoglaló véleményét.

Budapest, 2017. május 22.        

A Kúria Sajtótitkársága

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.