OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2017. május 24., szerda 11:49

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2017. május 24., szerda (OS) -

    Nem engedhető meg még a kockázata sem annak, hogy az életünk alapját képező felszín alatti vizek elszennyeződjenek, emellett a Nemzeti Vízstratégia szerint számolni kell a túlhasználat okozta negatív következményekkel, miközben az engedély nélküli vízkivételeknek gyakorlatilag nincsen következménye. A nem megfelelő helyen és módon létesített kút elszennyezheti az igénybevett vízbázist, és a szennyezést más, akár a közműves szolgáltatást biztosító vízbázisokkal is összekötheti.
A szószóló hangsúlyozza, hogy jelen és a jövő nemzedékek közötti igazságos természeti erőforrás megosztás elengedhetetlen feltétele a felszín alatti vizek állami ellenőrzésének fenntartása, a felszín alatti vízhasználók alkotta közösségen belüli érdekkonfliktusok megoldása.
Figyelmeztet arra, hogy a kutak 2016-ban megkezdett felülvizsgálata fontos része a felszín alatti vizek védelmének. A kutak felülvizsgálatával kapcsolatos szabályozás bizonytalansága, a felülvizsgálattal járó költségek nagysága, illetve a kutak megszüntetésének fenyegetettsége okozta félelmek miatt a lakosság egy része az engedélyezési rendszert látja a probléma forrásának. A szószóló e problémák megoldása érdekében javasolja a Kormánynak, hogy e kérdésekre is kiterjedő hatásvizsgálat után önálló programot dolgozzon ki a hazai kutak rendbetételére, helyreállítására, a felszín alatti vizeket veszélyeztető kutak megszüntetésére.
A vízkészletek a kiemelt alkotmányos védelemben részesített közös nemzeti örökség részei, véges javak.
     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.