OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2017. május 24., szerda 11:49

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (3. rész)
    Budapest, 2017. május 24., szerda (OS) -

    Mennyiségi és minőségi védelmük, fenntartásuk és megőrzésük a jövő nemzedékek számára az állam és mindenki Alaptörvényből fakadó kötelezettsége. A felszíni vizek védelme nélkül több alapvető jogunk is sérülhet, az egészséges környezethez vagy a testi és lelki egészséghez való jogon túl az önrendelkezés vagy az esélyegyenlőség joga is. A javaslat elfogadása ellehetetlenítené, hogy az állam igazságos döntést hozzon a természeti erőforrások nemzedékek közötti megosztásáról. Miután a felszín alatti vízkészletek jogszabály által biztosított védelmi szintjében várhatóan jelentős romlás következne be, ez a visszalépés alkotmányjogi tilalmába is ütközik. Alkotmányossági aggályok merülnek fel továbbá a jogbiztonság, az egészséges környezethez, illetve a testi és lelki egészséghez való jog, ezen belül az egészséges ivóvízhez való emberi jog szempontjából. Minderre tekintettel a szószóló javasolja a törvényjavaslat visszavonását.
A jövő nemzedékek szószólójának elvi állásfoglalása a felszín alatti vizek védelmében a http://www.ajbh.hu/documents/10180/2704088/Elvi+allasfoglalas+a+felszin+alatti+vizek+vedelmeben.pdf oldalon olvasható.

     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.