OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 18. csütörtök
Ismertető


2017. június 9., péntek 14:45

Budapest Főváros Levéltára közleménye
    Budapest, 2017. június 9., péntek (OS) - Jogszerűen járt el Budapest Főváros Levéltára Kiss László 1961-62-ben keletkezett büntetőügye iratainak kutatása során.

    A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2017. június 8-án meghozott jogerős ítéletével hatályon kívül helyezte a NAIH 2016/2504/27/H. sz., Kiss László 1961-62-ben keletkezett büntetőügye iratainak kutatása kapcsán hozott határozatát. A hatályon kívül helyezett NAIH határozat szerint a Levéltár a levéltári kutatás során jogellenes hozzáférést biztosított harmadik személy számára az ügyben született ítélethez, ezért a Levéltárat 3.000.000 forint adatvédelmi bírság megfizetésére és a Határozatában megállapítottak szerinti kutatásokat korlátozó eljárásrend kidolgozására kötelezte. A NAIH határozatban foglaltak alapján kialakított eljárásrend az állampolgári jogok jogalap nélküli korlátozását eredményezte.
A NAIH határozat felülvizsgálati eljárása során dr. Jóri András és dr. Soós Andrea segítettek a BFL jogi álláspontjának kidolgozásában. A Bíróság ítéletében kimondta, hogy a Levéltár betartotta a kutatás során a hatályos jogszabályok rendelkezéseit, különös tekintettel a köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló 1995. évi LXVI. törvény 24. § 2. bek. (a) pontjában foglaltakat, miszerint a kért iratokat anonimizáltan bocsátotta a kutató rendelkezésére. A Levéltár körültekintően, a hatályos levéltári és adatvédelmi jogszabályok figyelembe vételével végezte munkáját, ahogy eddig mindig és ahogy ezt a jövőben is tenni kívánja.
     Kiadó: Budapest Főváros Levéltára

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.