2024. április 18. csütörtök

2017. június 9., péntek 14:45

Budapest Főváros Levéltára közleménye
    Budapest, 2017. június 9., péntek (OS) - Jogszerűen járt el Budapest Főváros Levéltára Kiss László 1961-62-ben keletkezett büntetőügye iratainak kutatása során.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2017. június 8-án meghozott jogerős ítéletével hatályon kívül helyezte a NAIH 2016/2504/27/H. sz., Kiss László 1961-62-ben keletkezett büntetőügye iratainak kutatása kapcsán hozott határozatát. A hatályon kívül helyezett NAIH határozat szerint a Levéltár a levéltári kutatás során jogellenes hozzáférést biztosított harmadik személy számára az ügyben született ítélethez, ezért a Levéltárat 3.000.000 forint adatvédelmi bírság megfizetésére és a Határozatában megállapítottak szerinti kutatásokat korlátozó eljárásrend kidolgozására kötelezte. A NAIH határozatban foglaltak alapján kialakított eljárásrend az állampolgári jogok jogalap nélküli korlátozását eredményezte.
A NAIH határozat felülvizsgálati eljárása során dr. Jóri András és dr. Soós Andrea segítettek a BFL jogi álláspontjának kidolgozásában. A Bíróság ítéletében kimondta, hogy a Levéltár betartotta a kutatás során a hatályos jogszabályok rendelkezéseit, különös tekintettel a köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló 1995. évi LXVI. törvény 24. § 2. bek. (a) pontjában foglaltakat, miszerint a kért iratokat anonimizáltan bocsátotta a kutató rendelkezésére. A Levéltár körültekintően, a hatályos levéltári és adatvédelmi jogszabályok figyelembe vételével végezte munkáját, ahogy eddig mindig és ahogy ezt a jövőben is tenni kívánja.
     Kiadó: Budapest Főváros Levéltára