OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2017. július 26., szerda 18:33

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2017. július 26., szerda (OS) -

    A Kigali Módosítás az országokat eltérő csökkentési lépések mentén három csoportba sorolja. A módosítás értelmében a fejlett országok vállalták, hogy 2019-ig 10 százalékkal csökkentik HFC-termelésüket és fogyasztásukat a 2011-13-as éves átlagfogyasztásuk alapján. A fejlett országokra egységes kötelezettségek vonatkoznak, azonban Fehéroroszország, Oroszország, Kazahsztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán esetében - eltérő gazdasági helyzetük miatt - kezdetben kisebb csökkentési lépést írtak elő. A fejlődő országok többségében 2024-ben, másik részében 2028-ban tetőzik majd a HFC-fogyasztás.

Az Európai Unió 2014-es rendeletében szabályozta a fluorozott szénhidrogének gyártását és kereskedelmét. A közösségi jogszabály összhangban van a Kigali Módosítás rendelkezéseivel, ráadásul annál szigorúbb és ambiciózusabb lépéseket ír elő a tagállamok számára.

A Kigali Módosítás 2019. január 1-jén lép hatályba, abban az esetben, ha addig legalább 20, a Jegyzőkönyvben Részes Fél letétbe helyezi ratifikációs okmányát. A Kigali Módosítás elősegítheti a környezetbarát és energiahatékony technológiák elterjedését, és lendületet adhat a Párizsi Megállapodás végrehajtásának is, hozzájárulva az éghajlatváltozás elleni nemzetközi harchoz. A Montreali Jegyzőkönyv 30. évfordulóját novemberben ünneplik, ezért szimbolikus jelentőséggel is bír a Kigali Módosítás 2017. évi ratifikációja.


     Kiadó: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.