OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


1991. október 31., csütörtök 00:00

A Feminista Hálózat tiltakozása az abortusz és a születésszabályozás lehetőségeinek korlátozása ellen
    

    1991. október 31., csütörtök - Olyan új abortusz törvényt követelünk, mely minden állampolgár szabad elhatározásává teszi, hogy él-e az abortusz lehetőségével

     A magyar állampolgárok formális és informális tiltakozásokkal már az egypárti diktatúra idején állást foglaltak a születésszabályozás liberális, az egyének, családok döntéseit tiszteletben tartó lehetőségei, ezen belül a művi terhességmegszakítás mellett.
    Hazai és külföldi tapasztalatokkal igazolható tény, hogy az abortusz tiltása eredményezheti a születések számának átmeneti növekedését, de nem változtatja meg a tartós tendenciákat. Társadalmi és erkölcsi kárai ugyanakkor felmérhetetlenek. Ártóak a rossz, veszélyes körülmények között végrehajtott tiltott műtétek, a kikényszerített jogsértések, a nem-kívánt terhességek okozta családi és pszichés feszültségek. Tudományosan igazolt tény, hogy 35 év felett nagyobbak a gyermekvállalás kockázatai: ezeket vállalni lehet, a vállalást kikényszeríteni felelőtlenség. A szociálisan lehetetlen helyzetbe születő gyermekek sorsáért a politikai vezetés a pártállam uralkodásának idején megengedhetetlenül keveset tett, s jelentős változásra - a belátható jövőben sem lehet számítani. Ha egy társadalom képtelen tagjai számára intézményesen biztosítani az elfogadható létfeltételeket, - ha nem ismeri el számukra a tisztes emberi léthez való jogot a kor színvonalán, akkor felelőtlenség, ha nem cinizmus, az éppen megfogant élet emberi jogairól beszélni.
    Mi is szeretnénk, ha társadalmunk gyermekpárti, gyermeket szerető, a gyermeknek egyenlő jogokat és esélyeket biztosító társadalom lenne. Ezt a jog eszközeivel, a büntetőjog szigorával kikényszeríteni nem lehet. Ha a gyermekvállalás sokféle feltétele egyéni és társadalmi szinten javul, ha a társadalom egésze valóban gyermekpárti lesz, akkor a gyermekek meg fognak születni.
    (OS)
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.