2017. december 15. péntek

2017. augusztus 11., péntek 19:52

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye (2. rész)
    Budapest, 2017. augusztus 11., péntek (OS) -

Ugyanakkor az az álláspontunk, hogy az említett követelmények kapcsán a kettős mércét nem szabad elfogadni. A törvényeknek Magyarországon minden felsőoktatási intézményre vonatkozniuk kell, így a Soros-egyetemre és más egyetemekre is. A Kormánynak egyébként már több felsőoktatási intézménnyel sikerült is megállapodást kötnie.
A Kormány vitatja a Velencei Bizottság azon megállapításait, amely szerint a fenti követelményeket a hazánkban már működő külföldi oktatási intézmények esetén - kellő határidő megadásával - ne lehessen előírni. Sajnálattal és értetlenül áll a Kormány az előtt a tény előtt, hogy a Velencei Bizottság megállapításainak döntő részét a CEU New York, illetve a Közép-Európai Egyetemre vonatkoztatva alapítja, noha a Velencei Bizottság is elismeri, hogy a törvénymódosítás több Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézményt érint. Ebben a kontextusban érdemes megemlíteni, hogy a Velencei Bizottság azt is elismeri, hogy az Európai Felsőoktatási Térségben (EHEA) a CEU New York - Közép-Európai Egyetemhez hasonló, kettős identitással rendelkező felsőoktatási intézmény sehol sem működik.
A Kormány álláspontja szerint a Velencei Bizottságnak az az ajánlása, hogy a már Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézményre ne vonatkozzon a jogszabály-módosítás, sérti az Európai Emberi Jogok Egyezményének 14. cikkében deklarált egyenlő elbánás elvét.

Kiadó: Kormányzati Tájékoztatási Központ