OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2017. augusztus 12., szombat 08:25

A Magyar Bírói Egyesület közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. augusztus 12., szombat (OS) - Elhunyt dr. Lábady Tamás, a Pécsi Ítélőtábla nyugalmazott elnöke

    Dr. Lábady Tamás emlékére

Megrendülten tudatjuk mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy Dr. Lábady Tamás, a 2003-ban ujjászületett Pécsi Ítélőtábla első elnöke életének 73. évében, 2017. augusztus 11. napján elhunyt.
Dr. Lábady Tamás 1944-ben született Baján középosztálybeli polgári család hatodik gyermekeként. Középiskolai tanulmányait a Ciszterci Rend Pécsi Nagy Lajos Gimnáziumában végezte. Egyetemi tanulmányait a pécsi jogi karon 1968-ban fejezte be, ugyanebben az évben Pécsett fogalmazóként kezdte meg a bírósági pályafutását. 1970-ben kapott járásbírói kinevezést, majd 1976-ban a Baranya Megyei Bíráságra helyezték át.
1990 és 1999 között az Alkotmánybíróság bírája, hat éven át helyettes elnöke volt. Az alapjogi ítélkezést követően visszatért a Baranya Megyei Bíróságra, ahol előbb tanácselnökként, 2001-től polgári kollégiumvezetőként dolgozott. 2003. január 1. napjától nyugdíjazásáig töltötte be a Pécs Ítélőtábla elnöki tisztségét.
Rendszeres ítélkező tevékenysége mellett életét a tudománynak és családjának szentelte. Több évtizeden keresztül oktatott több egyetem jogi karán és posztgraduális képzéseken. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának docense és Doktori Iskolájának oktatója, az ELTE Jogi Továbbképző Intézetének és a Magyar Bíróképző Akadémiának gyakori előadója volt. 1988-ban kandidátusi fokozatot szerzett.
     Kiadó: Magyar Bírói Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.