OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 23. kedd
Ismertető


2017. augusztus 30., szerda 16:57

A Honvédelmi Minisztérium közleménye
    Budapest, 2017. augusztus 30., szerda (OS) - A Honvédelmi Minisztérium mélységesen elítéli a legeredményesebb magyar vadászpilóta, Szentgyörgyi Dezső repülő zászlós sírjának megrongálását.

    Szentgyörgyi Dezső olyan nagyformátumú alakja volt a magyar hadtörténelemnek, akinek a haza iránti elkötelezettsége, élete és munkássága példaként szolgálhat nemcsak a magyar katonák, hanem minden, hazáját szerető ember előtt. Élete során hűen képviselte mindazon értékeket, amelyeket ma is magunkénak vallunk. Kiemelkedő, hősi tettei után méltósággal viselte azokat a méltatlanságokat és megaláztatásokat, amelyeket a háború utáni rendszer rótt rá. Ám tudását ezután is a haza szolgálatába állította, végzetes, tragikus repülőbalesetéig. Különleges síremlékével a haza tisztelgett munkássága előtt, síremlékének meggyalázása nem csak a katonaközösséget, de minden állampolgár jóérzését is sérti.

A síremléket Szentgyörgyi Dezső halálának 40. évfordulója tiszteletére 2011–ben a Honvédelmi Minisztérium és a repülő zászlós nevét büszkén viselő MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis állítatta.
A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum az eltűnt gránitrepülő mielőbbi pótlásáról gondoskodik.

     Kiadó: Honvédelmi Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.