2017. december 15. péntek

2017. szeptember 2., szombat 16:36

A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. szeptember 2., szombat (OS) - Országos SM Nap Szolnokon: azonnal kezelni kell a gyógyíthatatlan betegeket. A betegség megállapítása után azonnal kezelni kell a sclerosis multiplexes betegeket ahhoz, hogy érdemben javítani lehessen az akár teljes fizikai és szellemi leépüléssel fenyegetett páciensek életkilátásain – hangzott el az Országos SM Napon Szolnokon.

– A diagnózis után késlekedés nélkül el kell indítani a kezelhető sclerosis multiplexes betegek terápiáját ahhoz, hogy meg lehessen előzni vagy legalább lassítani lehessen az agy és az idegrendszer visszafordíthatatlan károsodását – szögezte le dr. Bencsik Krisztina, a Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának egyetemi docense Szolnokon, az Országos SM Napon.

A sclerosis multiplex a központi idegrendszer – az epilepszia után – második leggyakoribb, fiatalkorban jelentkező gyógyíthatatlan betegsége. Ezerarcú kórnak hívják, mert tünetei attól függően változnak, hogy az agynak és a gerincvelőnek melyik részei, milyen mértékben és ütemben károsodnak. Az SM betegek egy része mozgáskorlátozottá válik, elveszíti önállóságát, mások nehézségekkel ugyan, ám évtizedeken át viszonylag enyhébb tünetekkel együtt élhetnek a betegséggel.
     Kiadó: Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány