OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2017. szeptember 15., péntek 10:53

A Nemzeti Ifjúsági Tanács Egyesület közleménye
    Budapest, 2017. szeptember 15., péntek (OS) - A Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) Elnöksége határozottan elutasítja az Ukrán Legfelsőbb Tanács által szeptember 5-én elfogadott új oktatási törvényt, amely csorbítja az országban élő nemzeti kisebbségek anyanyelven való tanuláshoz való jogát. A NIT kiáll a kárpátaljai magyar fiatalok mellett, s ezúton biztosítja őket támogatásáról és szolidaritásáról.

    A NIT Elnöksége megvizsgálta az új ukrán oktatási törvény jogi hátterét. Aggályosnak tartjuk, hogy Ukrajna nemzetközi kötelezettségeiben, az ukrán-magyar alapszerződésben, valamint az európai uniós társulási megállapodásában foglalt vállalásaival szembe megy. Ebből kifolyólag a NIT Elnöksége javasolja a döntés mihamarabbi átgondolását oly módon, hogy ne sérüljenek az országban élő nemzetiségek jogai.
A NIT, mint az Európai Ifjúsági Fórum egyedüli hazai tagja, levéllel fordul a Fórum vezetőséghez, melyben felhívja figyelmüket az ukrajnai nemzetiségi fiatalok jogainak sérülésére, valamint egyeztetést kezdeményez a lehetséges lépésekről.  Ezzel párhuzamosan felvesszük a kapcsolatot az ukrajnai  Nemzeti Ifjúsági Tanáccsal, amely a NIT-hez hasonlóan a fiatalok érdekképviseletét ellátó szervezet.
     Kiadó: Nemzeti Ifjúsági Tanács Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.