OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2017. szeptember 20., szerda 12:21

A Szociális Szövetkezetek Országos Szövetségének közleménye
    Budapest, 2017. szeptember 20., szerda (OS) - A SzOSzöv 2017 szeptemberében végzett reprezentatív felmérésének eredményei a szociális szövetkezetnek kötelező önkormányzati tagfelvételének helyzetéről és javaslata a törvénymódosítás visszavonására

    A parlament által 2016 decemberében módosított 2006. évi. X. szövetkezetekről szóló törvény előírta, hogy a szociális szövetkezetnek a természetes személy tagjain kívül legalább egy helyi önkormányzat tagjának kell lennie. A SzOSzöv 2017 szeptemberében végzett reprezentatív felmérése alapján megállapítható, hogy a törvénynek eddig csak a bejegyzett szociális szövetkezetek 5%-a tud megfelelni, a 47%-a azt választja, hogy nem felel meg a törvénynek – megszűnik, átalakul, nem tesz lépést a megfelelés érdekében és a szociális szövetkezetek fennmaradó 48%-ból a fele tud megfelelni a hátra lévő időben a törvényi előírásnak. A szociális szövetkezetek közül várhatóan 1008 (38%) lesz a fennmaradó (benne a BM 263 szövetkezete) és feltételezhetően 1673 (62%) szociális szövetkezet fog megszűnni. A szociális szövetkezet tevékenységében résztvevő állományi létszám 5251 fő, várhatóan 3255 főre fog csökkenni, mintegy 2000 ember veszíti el ezáltal a munkáját. Amennyiben a parlament nem szándékozik a szociális szövetkezetek közel kétharmadát megszüntetni, akkor vissza kellene vonnia a törvény 2016 decemberi módosítását. A Szociális Szövetkezetek Országos Szövetsége megküldte a felmérés eredményeit Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek -, aki a 2016 decemberi törvénymódosítás előterjesztője volt - és megfontolásra ajánlja a miniszternek, hogy terjessze a parlament elé a törvénymódosítás visszavonását".

     Kiadó: Szociális Szövetkezetek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.