2018. január 18. csütörtök

2017. szeptember 22., péntek 11:55

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. szeptember 22., péntek (OS) - A Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes közleménye Bulgária függetlenségének ünnepnapja alkalmából

A magyarországi nemzetiségek jogainak védelméért felelős ombudsmanhelyettesként fontosnak tartom, hogy megemlékezzünk azokról az ünnepnapokról, amelyek a hazánkban élő nemzetiségi közösségeink tagjai számára az anyanemzetükhöz való kötődésük és identitásuk megőrzése szempontjából kiemelkedő jelentőségűek. A mai napon is egy ilyen fontos eseményre szeretnék emlékezni és emlékeztetni.
Bulgária 1908. szeptember 22-én kiáltotta ki nemzeti függetlenségét, és szabadult meg az Oszmán Birodalom kötelékéből. E nap tehát fontos ünnep a bolgár nép, így a Magyarországon élő bolgárok számára is.
A bolgár közösség története egy összetartó és állhatatos, az identitását, nyelvét, vallását és kulturális hagyományait féltve őrző és ápoló közösség képét mutatja. A magyarországi bolgárok e közösségépítése nem csak a Magyarországon élő más nemzetiségek, hanem a többségi társadalom számára is példaértékű volt és lehet napjainkban is. A bolgárság titka talán az, hogy az ősök ereje és szabadságvágya a közösség mai tagjaiban is tovább él. Ahogy Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke megfogalmazta: "bár a bolgár nemzetiség létszámát tekintve Magyarország legkisebb nemzetiségei közé tartozik, de szervezettségével és lojalitásával a legnagyobbak közzé sorolható."

Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala