OS Országos Sajtószolgálat
2019. január 22. kedd
Ismertető


2017. szeptember 22., péntek 11:55

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. szeptember 22., péntek (OS) - A Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes közleménye Bulgária függetlenségének ünnepnapja alkalmából

    A magyarországi nemzetiségek jogainak védelméért felelős ombudsmanhelyettesként fontosnak tartom, hogy megemlékezzünk azokról az ünnepnapokról, amelyek a hazánkban élő nemzetiségi közösségeink tagjai számára az anyanemzetükhöz való kötődésük és identitásuk megőrzése szempontjából kiemelkedő jelentőségűek. A mai napon is egy ilyen fontos eseményre szeretnék emlékezni és emlékeztetni.
Bulgária 1908. szeptember 22-én kiáltotta ki nemzeti függetlenségét, és szabadult meg az Oszmán Birodalom kötelékéből. E nap tehát fontos ünnep a bolgár nép, így a Magyarországon élő bolgárok számára is.
A bolgár közösség története egy összetartó és állhatatos, az identitását, nyelvét, vallását és kulturális hagyományait féltve őrző és ápoló közösség képét mutatja. A magyarországi bolgárok e közösségépítése nem csak a Magyarországon élő más nemzetiségek, hanem a többségi társadalom számára is példaértékű volt és lehet napjainkban is. A bolgárság titka talán az, hogy az ősök ereje és szabadságvágya a közösség mai tagjaiban is tovább él. Ahogy Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke megfogalmazta: "bár a bolgár nemzetiség létszámát tekintve Magyarország legkisebb nemzetiségei közé tartozik, de szervezettségével és lojalitásával a legnagyobbak közzé sorolható."

     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.