2018. január 22. hétfő

2017. szeptember 22., péntek 11:55

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2017. szeptember 22., péntek (OS) -

A bolgár-magyar kapcsolatokkal összefüggésben egy másik közelgő ünnepnapról is fontos megemlékeznünk, hiszen az Országgyűlés tavalyi döntése alapján minden évben október 19-én ünnepeljük a bolgár-magyar barátság napját. A bolgár ortodox egyház ezen a napon Rilai Szent Jánosra emlékezik, akinek elrabolt ereklyéit III. Béla magyar király foglaltatta aranyba, és küldte Szófiába a bolgár nép iránti tisztelet jeleként.
A nemzeteinket összekötő hagyományokból merítve meggyőződéssel állítom, hogy a magyarországi bolgárok közössége az identitását őrző és aktívan építő, államalkotó nemzetiségi közössége marad a magyar társadalomnak.

Szalayné Sándor Erzsébet Prof. HC
egyetemi tanár, ombudsmanhelyettes