2018. október 17. szerda

2017. szeptember 25., hétfő 15:45

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2017. szeptember 25., hétfő (OS) - DK: Romokban az oktatás, csak az államtitkár elégedett

Bár Palkovics államtitkár szerint a kormány által az oktatásban kijelölt irány vitathatatlanul helyes, úgy tűnik, erről csak a diákokat és a pedagógusokat felejtették el értesíteni. Ők ugyanis vitatják.

Az év elején még a fiatalok 34%-a volt elégedett a magyar oktatási rendszerrel, ez az arány mostanra 25% alá süllyedt. A diákoknak a fővárosban is csak kevesebb, mint fele nyilatkozott pozitívan, vidéken pedig ez az arány 15%. A fiatalok fele szerint ez elmúlt évben nehezebbé vált a továbbtanulás.

Kétségbe ejtő a tanárhiány. A tanárok nyugdíjba mennek,utánpótlás alig van, a visszafoglalkoztatás a nehézkes szabályozás miatt csaknem lehetetlen. Hiány van gyógypedagógusból, nyelv- és informatika tanárból, a természettudományos tárgyak oktatóiból, a helyettesítések során magyartanár kénytelen fizikaórát, történelemtanár angolórát tartani – "természetesen" fizetetlen túlórában.

A Demokratikus Koalíció a kormányváltást követően a Sokak Magyarországa programnak megfelelő hosszú távú intézkedésekkel, a pedagógusok és tantestületek szabadságának helyreállításával, a tanulók túlterheltségének csökkentésével, az oktatás lényegesen bőkezűbb finanszírozásával lesz úrrá a problémán.

Niedermüller Péter
Alelnök