OS Országos Sajtószolgálat
2019. január 22. kedd
Ismertető


2017. szeptember 26., kedd 15:14

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2017. szeptember 26., kedd (OS) - DK: Az Orbán kormánynak csak az egyházi iskolába járó diákok fontosak

    Miközben a rossz keresetek miatt már akkora a pedagógushiány, hogy sok iskola apróhirdetésben keres tanárokat, amikor gond van az oktatási intézmények közüzemi számláival, és a tanítás legalapvetőbb feltételei is hiányoznak, a kormány nem az állami iskolák működtetésére ad pénzt, hanem egy újabb egyházi gimnázium luxusberuházását támogatja 3,5 milliárd forinttal. Ebből az összegből minden magyar pedagógus 20 000 forintot kaphatna a tanévkezdés többletköltségeire.
Az elmúlt években a kormány jelentősen több forrást biztosított az egyházi iskolák működtetésére és felújítására, mint az állami oktatásra, a fideszes önkormányzatok sorra adták át az intézményeket az egyházi fenntartóknak. Mára már egyre több település van, ahol csak egyházi iskola, óvoda van, és a szülők nem választhatnak a gyerekük számra a világnézetileg semleges oktatást. Egyre több olyan megye is van, ahol már a középiskolák többsége egyházi kézben van. A kormány az oktatás nagy részét a szülők akarata ellenére egyházi kézbe akarja átjátszani.
A Demokratikus Koalíció számára minden gyermek egyformán fontos. Éppen ezért az Orbán rendszer bukása után visszaállítjuk az állami és egyházi intézmények egyenrangúságát és biztosítjuk, hogy ha egy településen egyetlen iskola vagy óvoda van, akkor az világnézetileg semleges legyen.
Választanunk kell, egyházi monopóliumok vagy szabad oktatás? Orbán vagy Európa?

Niedermüller Péter
A DK alelnöke
     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.