2017. október 20. péntek

2017. október 13., péntek 15:14

A Párbeszéd közleménye (2. rész)
    Budapest, 2017. október 13., péntek (OS) - Mindenki számít! - a Párbeszéd állatvédelmi programja

Az állatkínzások jelentős része illegális szaporító telepeken történik, ezért ezek ellen hatékony fellépés kell. Itt is fontos a szemléletformálás: el kell magyarázni az embereknek, hogy bizonytalan eredetű "fajtatiszta" kiskutyák helyett menhelyekről fogadjanak örökbe kutyát.

Jelenleg a menhelyek az alapfeladatukon felül a hiányosan elvégzett gyepmesteri munka pótlását is elvégzik, miközben az önkormányzatok költségtérítése, támogatása kizárólag a gyepmesteri telepeknél jelentkezik – ezen az igazságtalan és ésszerűtlen helyzeten változtatni kell. Az állatvédő civil szervezeteknek bizonyos, a jelen helyzetben lefedetlen hatósági jogköröket is át kell adni – egyebek mellett náluk lehetne bejelenteni az állatkínzás-gyanús eseteket, állatviadalokat, ők dokumentálnák a bejelentéseket, indokolt esetben pedig bevonnák a rendőröket is. Mindehhez állami finanszírozást kell rendelni - akár az önkormányzatokon keresztül, akár közvetlen támogatás és pályázatok formában – az idén a szakminisztérium által biztosított 30 millió forint többszörösét. A jól működő civil menhelyeket segíteni kell, a rosszul működő menhelyeket, gyepmesteri telepeket pedig ellenőrizni, fejleszteni vagy esetleg bezárni. Bővíteni és támogatni kell a jelenleg civilek által működtetett fajtamenhelyek hálózatát, a nyugat-európai példának megfelelően a fajtaklubok finanszírozásában, hogy az ebtenyésztés profitjából jusson a gazdátlanná vált állatok ellátására is.

Kiadó: Párbeszéd