OS Országos Sajtószolgálat
2019. január 22. kedd
Ismertető


2017. október 13., péntek 15:14

A Párbeszéd közleménye (2. rész)
    Budapest, 2017. október 13., péntek (OS) - Mindenki számít! - a Párbeszéd állatvédelmi programja

    Az állatkínzások jelentős része illegális szaporító telepeken történik, ezért ezek ellen hatékony fellépés kell. Itt is fontos a szemléletformálás: el kell magyarázni az embereknek, hogy bizonytalan eredetű "fajtatiszta" kiskutyák helyett menhelyekről fogadjanak örökbe kutyát.

Jelenleg a menhelyek az alapfeladatukon felül a hiányosan elvégzett gyepmesteri munka pótlását is elvégzik, miközben az önkormányzatok költségtérítése, támogatása kizárólag a gyepmesteri telepeknél jelentkezik – ezen az igazságtalan és ésszerűtlen helyzeten változtatni kell. Az állatvédő civil szervezeteknek bizonyos, a jelen helyzetben lefedetlen hatósági jogköröket is át kell adni – egyebek mellett náluk lehetne bejelenteni az állatkínzás-gyanús eseteket, állatviadalokat, ők dokumentálnák a bejelentéseket, indokolt esetben pedig bevonnák a rendőröket is. Mindehhez állami finanszírozást kell rendelni - akár az önkormányzatokon keresztül, akár közvetlen támogatás és pályázatok formában – az idén a szakminisztérium által biztosított 30 millió forint többszörösét. A jól működő civil menhelyeket segíteni kell, a rosszul működő menhelyeket, gyepmesteri telepeket pedig ellenőrizni, fejleszteni vagy esetleg bezárni. Bővíteni és támogatni kell a jelenleg civilek által működtetett fajtamenhelyek hálózatát, a nyugat-európai példának megfelelően a fajtaklubok finanszírozásában, hogy az ebtenyésztés profitjából jusson a gazdátlanná vált állatok ellátására is.

     Kiadó: Párbeszéd

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.