2018. október 22. hétfő

2017. október 13., péntek 16:00

Az Emmi - Egyházi, Nemzetiségi és Civil kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának közleménye
    Budapest, 2017. október 13., péntek (OS) - Megújult iskola Rakacaszenden Magyarország Kormánya számára fontosak a kistelepülésen élő emberek, ezért Felsőszölnöktől Rakacaszendig ugyanolyan fontos a kis létszámú iskolák felújítása, mint amilyen fontosak a sokakat érintő nagyberuházások – hangsúlyozta Fülöp Attila Rakacaszenden.

Az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola Rakacaszendi Tagintézménye felújított épületének átadóünnepségén vett részt.

A kisebb közösségek építik fel a nagyot, ezért a nemzet pillérét ezek a kis közösségek jelentik – fogalmazott. A helyettes államtitkár hozzátette, hogy a közösségépítésben az egyházaknak évszázados tapasztalata van, feladatuk egyben lehetőség is. Míg 2010-ben 120 ezer gyermek tanulhatott egyházi iskolában, addig idén már 210 ezer diák jár egyházi iskolába országszerte – mondta Fülöp Attila.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kistelepülés iskolájának felújítását a kormány 30 millió forinttal, míg a falu görögkatolikus templomát 6,5 millió forinttal támogatta. Az állami támogatásból az iskola komplett tetőhéjazatának cseréje, hőszigetelés, fűtéskorszerűsítés és kazáncsere történt, valamint tornaszobát alakítottak ki.

Az ünnepségen részt vett Habsburg-Lotharingiai Eduard, Magyarország vatikáni nagykövete és Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője. A megújult épületet Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke áldotta meg.

Kiadó: Emmi - Egyházi, Nemzetiségi és Civil kapcsolatokért Felelős Államtitkárság