2018. október 22. hétfő

2017. október 13., péntek 17:18

A Lehet Más a Politika párt (LMP) közleménye
    Budapest, 2017. október 13., péntek (OS) - Az LMP a legújabb őrült paksi tervről is népszavazást kezdeményez

Az elmúlt hónapokban teljesen egyértelművé vált, hogy a magyar emberek maguk akarnak dönteni az ország jövőjét évtizedekre meghatározó paksi bővítés kérdésében: a kormány azonban ahelyett, hogy engedne a népakaratnak tovább provokálva választókat bejelentette, hogy megkezdik a Paks 3 projekt előkészítését. Az LMP tovább folytatja a harcot a népszavazás kiírásáért, ezért ma a párt az új blokkok megépítésére vonatkozó kérdéseket adott be.

Néhány napja Süli János elismerte, hogy bő egy évvel csúszhat a Paks2 projekt megkezdése: ezzel a kormány bizonyította, hogy nem csak a többezer milliárd forint beruházására, de még az előkészítésére is alkalmatlan. Ráadásul az évszázad üzletének csúfolt orosz-magyar atompaktum miatt a csúszásból következő minden anyagi felelőség a magyar felet terheli.

A kormány azonban ahelyett, hogy elismerné alkalmatlanságát és felmondaná a paksi hitelszerződést bejelentett, hogy szükség van a Paks 2-t követő új blokkok tervezésének megkezdésére.

Az LMP szerint az atomenergia hazai használatáról csak és kizárólag a magyar emberek dönthetnek: a párt ezért a tervezett Paks 3 projekt kapcsán is népszavazási kérdéseket nyújtott be a mai napon. Mivel ezek még biztosan nem tartoznak nemzetközi szerződése hatása alá, így az NVB-nek nem lesz más lehetőség, mint átengedni a kérdést.

Ungár Péter
elnökségi tag

Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)