2018. december 12. szerda

2017. október 16., hétfő 14:15

A Miniszterelnökség közleménye (2. rész)
    Budapest, 2017. október 16., hétfő (OS) - Ülésezett a MÁÉRT Külügyi és Jogi Szakbizottsága.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kiemelte: az elmúlt hét és fél év nemzetpolitikájának egyik legjelentősebb eredménye a nemzet közjogi újraegyesítése, melynek köszönhetően még év végéig leteheti az esküt az egymilliomodik új magyar állampolgár. Hangsúlyozta: a külhoni magyarság megsegítésére fordított kormányzati támogatásokban is óriási növekedés tapasztalható, hisz 2009-hez képest ez az összeg mintegy megtízszereződött. Az államtitkár rámutatott: 2015-től az oktatás megerősítése mellett egyre inkább előtérbe került a szülőföldön való boldogulás támogatása a külhoni magyarság gazdasági megerősítése által. Kiemelte: ezt a célt szolgálják a Nemzetpolitikai Államtitkárság által meghirdetett tematikus évek, így a jelenleg zajló 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve. Hozzátette: a jövő év nagy valószínűséggel a külhoni magyar családok éve lesz, amennyiben a MÁÉRT ez a javaslatot elfogadja. A külhoni magyarság jogi megerősítésével kapcsolatban elmondta: nagyon fontos, hogy az őshonos kisebbségeket Európában a bevándorlóktól külön kezeljék, hisz két teljesen eltérő csoportról van szó.

Kiadó: Miniszterelnökség