2018. április 22. vasárnap

2017. október 17., kedd 11:31

A Közös Ország Alapítvány közleménye
    Budapest, 2017. október 17., kedd (OS) - Elkészült a nyolc párt – DK, Együtt, Liberálisok, LMP, MoMA, Momentum, MSZP, PM – által a Közös Ország Mozgalom szervezésében kidolgozott új, igazságos választásitörvény-tervezet. Egy alkotmányos demokráciában az egyik legfontosabb közjogi kérdés az országgyűlési képviselők választásának rendszere, hiszen ez képezi a népképviseleti parlament alapját, amely azután a törvényalkotáson és a végrehajtó hatalom felelősségén keresztül döntő befolyással rendelkezik a főhatalom gyakorlására.

A hatályos választási rendszert a kormánypártok egyoldalúan fogadták el, ami önmagában is megkérdőjelezi azt, hogy alkalmas lehet-e a politikai versengés feltételeinek meghatározására. Ezen túlmenően a jelenlegi választási rendszer – a választói akarat sajátos torzításával, a választókerületek manipulatív kialakításával, egyes esetekben a választójog gyakorlásának adminisztratív korlátozásával, továbbá a választási kampány tisztességességéhez szükséges garanciák hiányával – tartalmilag is a jelenlegi kormánypártok igényeit figyelembe véve lett kialakítva.
A tervezet egyebek mellett egy kétszavazatos, arányos, egyfordulós rendszert vezet be 4%-os küszöbbel, megszünteti a geryymanderinget, külön választókerületet hoz létre a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok számára, biztosítja, hogy egyik nem képviselőinek aránya se legyen egyharmadnál kisebb, közvetlenül választottá teszi a nemzetiségi szószólókat és újraszabályozza a választási szerveket és kampányt.
     Kiadó: Közös Ország Alapítvány