OS Országos Sajtószolgálat
2018. október 22. hétfő
Ismertető


2017. október 17., kedd 11:31

A Közös Ország Alapítvány közleménye
    Budapest, 2017. október 17., kedd (OS) - Elkészült a nyolc párt – DK, Együtt, Liberálisok, LMP, MoMA, Momentum, MSZP, PM – által a Közös Ország Mozgalom szervezésében kidolgozott új, igazságos választásitörvény-tervezet. Egy alkotmányos demokráciában az egyik legfontosabb közjogi kérdés az országgyűlési képviselők választásának rendszere, hiszen ez képezi a népképviseleti parlament alapját, amely azután a törvényalkotáson és a végrehajtó hatalom felelősségén keresztül döntő befolyással rendelkezik a főhatalom gyakorlására.

    A hatályos választási rendszert a kormánypártok egyoldalúan fogadták el, ami önmagában is megkérdőjelezi azt, hogy alkalmas lehet-e a politikai versengés feltételeinek meghatározására. Ezen túlmenően a jelenlegi választási rendszer – a választói akarat sajátos torzításával, a választókerületek manipulatív kialakításával, egyes esetekben a választójog gyakorlásának adminisztratív korlátozásával, továbbá a választási kampány tisztességességéhez szükséges garanciák hiányával – tartalmilag is a jelenlegi kormánypártok igényeit figyelembe véve lett kialakítva.
A tervezet egyebek mellett egy kétszavazatos, arányos, egyfordulós rendszert vezet be 4%-os küszöbbel, megszünteti a geryymanderinget, külön választókerületet hoz létre a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok számára, biztosítja, hogy egyik nem képviselőinek aránya se legyen egyharmadnál kisebb, közvetlenül választottá teszi a nemzetiségi szószólókat és újraszabályozza a választási szerveket és kampányt.
     Kiadó: Közös Ország Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.