2018. október 17. szerda

2017. október 17., kedd 14:37

A Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége közleménye
    Budapest, 2017. október 17., kedd (OS) - Duna Stratégia lehetne az Európai Unió megreformálásának, valamint a közép- és közép-kelet európai országok érdekérvényesítésének eszköze.

Az Európai Unió megreformálása, versenyképessége és a közös érdekérvényesítés politikai és stratégiai cselekvés kereteként célszerű továbbfejleszteni az EU által kezdeményezett Duna Makró-regionális Stratégiát a közép- és közép-kelet európai uniós tagországok és az EU-hoz csatlakozó, csatlakozni kívánó szomszédos országok részvételével.
Ehhez magasabb, politikai szintre, célszerű emelni a jelenlegi szakpolitikai  makro-regionális EU-kezdeményezést.
A továbbfejlesztés eredményeként létrejövő ország-csoporthoz tartozna a Duna stratégiában részvevő 12 ország teljes és 2-2 német, ukrán tartomány, továbbá Lengyelország és Macedónia területe és lakossága. Ennek az ország-csoportosulásnak 146,7 millió fő lakossága van, ami az EU lakosságának egyharmadát jelenti.
A Duna Stratégiát az EU intézményei elfogadták, EU szinten erősebb legitimitása van a V4-nél, így eleve alkalmassá tehető a közös érdekérvényesítésre, akár az EU-n belül, akár azon kívül olyan témákban mint például a migrációval, az elvándorlással, a kétsebességes Európával, az élelmiszer-minőséggel kapcsolatban.
 A XIX., XX. század kezdeményezései, intő példái és tapasztalatai, elszalasztott lehetőségei csak megerősíthetik ezt a lépést.

Kiadó: Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége