OS Országos Sajtószolgálat
2019. január 20. vasárnap
Ismertető


2017. október 17., kedd 14:37

A Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége közleménye
    Budapest, 2017. október 17., kedd (OS) - Duna Stratégia lehetne az Európai Unió megreformálásának, valamint a közép- és közép-kelet európai országok érdekérvényesítésének eszköze.

    Az Európai Unió megreformálása, versenyképessége és a közös érdekérvényesítés politikai és stratégiai cselekvés kereteként célszerű továbbfejleszteni az EU által kezdeményezett Duna Makró-regionális Stratégiát a közép- és közép-kelet európai uniós tagországok és az EU-hoz csatlakozó, csatlakozni kívánó szomszédos országok részvételével.
Ehhez magasabb, politikai szintre, célszerű emelni a jelenlegi szakpolitikai  makro-regionális EU-kezdeményezést.
A továbbfejlesztés eredményeként létrejövő ország-csoporthoz tartozna a Duna stratégiában részvevő 12 ország teljes és 2-2 német, ukrán tartomány, továbbá Lengyelország és Macedónia területe és lakossága. Ennek az ország-csoportosulásnak 146,7 millió fő lakossága van, ami az EU lakosságának egyharmadát jelenti.
A Duna Stratégiát az EU intézményei elfogadták, EU szinten erősebb legitimitása van a V4-nél, így eleve alkalmassá tehető a közös érdekérvényesítésre, akár az EU-n belül, akár azon kívül olyan témákban mint például a migrációval, az elvándorlással, a kétsebességes Európával, az élelmiszer-minőséggel kapcsolatban.
 A XIX., XX. század kezdeményezései, intő példái és tapasztalatai, elszalasztott lehetőségei csak megerősíthetik ezt a lépést.


     Kiadó: Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.