2024. április 24. szerda

2017. október 17., kedd 14:38

A Földművelésügyi Minisztérium közleménye (3. rész)
    Budapest, 2017. október 17., kedd (OS) - A  magyar gazdák győztek és az ellenzék ismét kudarcot vallott – Reagálás az Ab mai határozataira

Az Alkotmánybíróság mai döntései a fenti eredményeket elismerik. Összhangban a mai határozatokkal, a Földművelésügyi Minisztérium is kiemelten fontosnak tartja az állam stratégiai földvagyonának megőrzését és gyarapítását. A "Földet a gazdáknak!" Program földértékesítései azonban ezt a földvagyont nem veszélyeztették, hiszen jelenleg is több mint 1,6 millió hektár föld van az állam tulajdonában, és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet évente több milliárdos összegben vásárol is földeket. Ugyanígy fontosnak tartja az állam az értékes Natura 2000 területeken való gazdálkodás precíz szabályozását is.
A mai újabb határozatokban foglaltakat a Földművelésügyi Minisztérium tiszteletben tartja és eleget is kíván tenni a technikai jellegű, az állami földeladások eddigi gyakorlatát érdemben nem befolyásoló jogalkotási feladatoknak. Azonban sajnálatos módon az ellenzéki pártok egyike sem volt hajlandó a korábbi években semmilyen földügyi-birtokpolitikai kérdésben együttműködni a Kormánnyal a magyar gazdák érdekében. Kíváncsian várjuk, hogy a mostani határozatok nyomán végre hajlandó lesz-e például a most is az Alkotmánybírósághoz forduló, és kéréseivel ismét csúnyán elbukó LMP megszavazni az előírt jogszabály-módosításokat.

Kiadó: Földművelésügyi Minisztérium