OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2017. október 19., csütörtök 17:58

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2017. október 19., csütörtök (OS) - DK: Veszélyben a gyógypedagógiai ellátás

    Ismeretes, hogy a közoktatásban egyre nagyobb a pedagógus-hiány, iskolák már a Jó fogáson és a Vaterán is keresnek tanárokat. Kevésbé ismert, hogy még nagyobb a kereslet a gyógypedagógusok iránt. Végzős gyógypedagógusok válogathatnak az állások között, sőt, az egyetemek gyógypedagógus-képző részlegeit valósággal ostromolják, hogy már képzés közben is alkalmazhassák az ott tanulókat.

A gyógypedagógusok azonban csapatostul veszik az irányt az ország határai felé. Ez nem is csodálható: havi nettó 130 ezerért vagy még ennél is kevesebbért kellene végezniük ezt a hihetetlenül nehéz, áldozatos és embert próbáló munkát. A hazai gyógypedagógiai ellátás összeomlóban van.

A Demokratikus Koalíció szerint a jövőre hivatalba lépő demokratikus kormánynak egészében kell átgondolnia az oktatás rendszerét, ezen belül pedig nem takarítható meg az oktatási kiadások radikális emelése. Magyarország 2015-ben a GDP 4,3%-át, az összes állami kiadásnak pedig mindössze 8.9%-át fordította oktatásra – mindkettővel az utolsók közé tartozunk a legfejlettebb országokat tömörítő OECD-n belül. Tömeges, jól képzett munkaerő híján pedig csak az alacsony hozzáadott értéket termelő vállalkozások telepednek meg nálunk, amelyek nem képesek elég magas béreket fizetni így a kivándorlás folytatódni fog.

Hazánk gyorsuló leszakadásának megfékezéséhez az oktatás a kulcs.

Niedermüller Péter
alelnök
DK


     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.