2024. április 20. szombat

2017. október 20., péntek 11:40

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH közleménye
    Budapest, 2017. október 20., péntek (OS) -

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság közleménye a Magyarországi Szcientológia Egyház és a Szcientológia Egyház Központi Szervezet adatkezelésének tárgyában hozott határozatról:

A NAIH adatvédelmi hatósági eljárást indított a Magyarországi Szcientológia Egyház (Egyház) és a Szcientológia Egyház Központi Szervezet (Központi Szervezet) általános adatkezelési gyakorlatának vizsgálata tárgyában, mint arról NAIH már korábban, a 2016. december 10-én kelt közleményében tájékoztatta a nyilvánosságot.

A NAIH a hatósági eljárás során megállapította, hogy az Egyház és a Központi Szervezet jogellenes adatkezelési tevékenységet folytat, mert megszegték az előzetes tájékoztatási kötelezettségüket, a célhoz kötött adatkezelés elvét, a tisztességes adatkezelés elvét, az adatbiztonság követelményeit és jogalap nélküli adatkezelést végeztek.

A NAIH a további jogellenes adatkezelést megtiltotta, illetve az Egyházat és a Központi Szervezetet egyaránt a maximális húszmillió forint, összesen negyvenmillió forint adatvédelmi bírság megfizetésére kötelezte.

A határozat az alábbi linken érhető el: http://naih.hu/files/NAIH-2017-148-H-hatarozat.pdf

Dr. Péterfalvi Attila s.k.

Kiadó: Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH