2024. április 24. szerda

2017. október 20., péntek 14:50

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2017. október 20., péntek (OS) - DK: Áder, a "szigorú" köztársasági elnök

Áder János megfontolásra visszaküldte a kötelező kéményellenőrzés eltörléséről szóló törvényt a parlamentnek.

A Demokratikus Koalíció elvben helyeselné az elnök eljárását, ha nem volna meggyőződve arról, hogy ez csupán porhintés. Helyeselné, hiszen kéményellenőrzés eltörlése valóban emberéleteket sodorhat veszélybe. Azt követően azonban, hogy Áder fenntartás nélkül aláírta az olyan, hazai és nemzetközi ellenállásba ütköző és fölháborodást kiváltó törvényeket, mint a CEU-törvény, a civil szervezetek megbélyegzéséről szóló törvény vagy az ellenzéki kampányok mozgásterét tovább szűkítő plakáttörvény, ezt a gesztust álságosnak kell tartanunk. Áder csak olyan esetekben emel vétót, amikor a törvényt néhány látszatmódosítás után egy-két héten belül újra el lehet fogadni, a késedelem pedig nem akadályozza a kormány céljainak elérését.

Visszautasítjuk ezt a színjátékot, amelynek egyedüli célja annak a hazugságnak a bizonygatása, hogy működnek a kormány önkényét korlátozó alkotmányos fékek.

Varju László
alelnök