2024. április 20. szombat

2017. október 27., péntek 10:39

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye
    Budapest, 2017. október 27., péntek (OS) - Még idén megköthetik a támogatási szerződéseket a Keleti és Nyugati pályaudvarok felújításának előkészítésére

Egy 2016. novemberi kormányhatározat rögzíti a Magyarország rövid- és középtávú kötöttpályás fejlesztéséhez kapcsolódó beruházások projektlistáját, amelyen a kezdetektől szerepelnek a Budapest Keleti és Budapest Nyugati pályaudvarok épület-felújításai is. A kormány az előkészítési feladatok elvégzéséhez 2-2 milliárd forint forrást biztosított.

A projektgazda MÁV Zrt. 2017. október 18-án benyújtotta a két kiemelt projekt támogatási kérelmeit. A kérelmek értékelése haladéktalanul megkezdődött, a támogatási szerződéseket akár még idén megköthetik.

A jelenlegi ütemezés alapján 2018-ban megtörténik a hazai vasúti közlekedésben központi szerepet betöltő, műemléki védettség alatt álló épületek felújítását célzó tervpályázatok előkészítése. A rákövetkező években valósulhatnak meg a munkálatok megkezdéséhez szükséges további, egymásra épülő feladatok: a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítése, majd az építési engedélyek megszerzése, végül a kiviteli tervek kidolgozása.

A tervezett beruházásoknak köszönhetően a Baross téren és Nyugati téren megújult, korszerű fejpályaudvarok szolgálhatják majd ki hatékonyan és utasbarát módon nemcsak a Budapesten és vonzáskörzetében élőket, hanem a távolabbról a fővárosba érkezőket is.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály

Budapest, 2017. október 27.

Kiadó: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium