OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 18. csütörtök
Ismertető


2017. november 2., csütörtök 03:35

JAVÍTÁS - OS - A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum PÉF közleménye (3. rész)
    Budapest, 2017. november 2., csütörtök (OS) - A média és a stigmahatás.A mentális problémával élők politikailag korrekt megszólítása és megnevezése a minimális elvárás a médiában.Mi a szerepe a médiának a mentális problémákról alkotott téves elképzelések elterjesztésében?Hányszor halljuk naponta a tévében,a rádióban,a sajtóban az elmebeteg,a zavarodott stb.kifejezéseket inadekvát módon használva,ráadásul téves kontextusban.A szemléletváltás elsődleges célkitűzés kell,hogy legyen.Ebben szeretnénk segíteni.

    A stigma testi jegy vagy fájdalom,amely olyan testtájakon jelenik meg,ami Jézus keresztrefeszítését idézi.A stigma szót a mindennapi beszédben használják negatív értelemben is,"bélyeg, megbélyegzettség" jelentéssel.Mi ez ellen,a társadalmilag destruktív tendencia ellen szeretnénk harcolni.Hogy azok az emberek, akik valami miatt eltérnek az átlag populációtól,megélhessék magukat másmilyennek is,mint megbélyegzettnek;vagy éppen "halottnak".De érvelhetünk irodalmi példával is;"vagy vedd példának a piciny fűszálat:miért nő a fű,hogyha majd leszárad?miért szárad le,hogyha újra nő?"(Babits Mihály:Esti kérdés).A pszichoszociális fogyatékossággal élőket is megilleti a stigmamentes esély,az alkotóképes élet reménye már gyermekkortól."A gyermekotthonokba iszonyú körülmények közül kerülnek be a gyerekek.Sokszor bántalmazás van mögöttük,ott pedig össze vannak zárva mindenféle idegenekkel.Nehezen csitítható indulataik vannak,robbannak,de ez nem jelenti azt,hogy pszichiátriai betegek."(dr. Gádoros Júlia, 2011.).

     Kiadó: Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum PÉF

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.