2024. április 26. péntek

2017. november 8., szerda 15:32

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2017. november 8., szerda (OS) - DK: Taigetoszra a fogyatékkal élőkkel?

Elindult a fogyatékkal élők társadalmi integrációját megvalósítani hivatott program – Fidesz módra. A több száz fős intézményeket a számukra teljesebb élet lehetőségét kínáló 10-12 fős lakásotthonokkal váltják ki. Az integrációt támogató 80 milliárdos EU-forrás ellenére azonban csak az önkormányzatoktól ingyen kapott telkekre építkeznek. Az önkormányzatok persze az olcsó, központtól távoli területeket ajánlják föl, így ez többnyire a kitelepítéssel egyenértékű.

A Demokratikus Koalíció tiltakozik a fogyatékkal élők száműzése ellen. Társadalmi integrációjukat az ilyen elhelyezés inkább gátolja, mint előmozdítja: akadályozott mozgásuk miatt az város határában elhelyezett kis intézmény börtönné válik számukra. Több figyelemre, ehhez több segítő szakemberre volna szükségük önállóbb életvitelükhöz – az ellátó személyzet létszámának bővítéséről viszont nincs szó. Ez persze érthető: az alkalmazottak fizetéséből lényegesen nehezebb lopni, mint az építkezésre szánt költségekből.

A jövőre hivatalba lépő demokratikus kormánynak fordulatot kell elérnie a fogyatékkal élők ellátásában: olyan helyzetet kell teremteni, ahol a cél nem a nyilvánosság elől történő elrejtésük, hanem emberi jogaik tiszteletben tartása, számukra emberhez méltó életkörülmények biztosítása.

Niedermüller Péter
alelnök, DK