OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2017. november 8., szerda 15:32

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2017. november 8., szerda (OS) - DK: Taigetoszra a fogyatékkal élőkkel?

    Elindult a fogyatékkal élők társadalmi integrációját megvalósítani hivatott program – Fidesz módra. A több száz fős intézményeket a számukra teljesebb élet lehetőségét kínáló 10-12 fős lakásotthonokkal váltják ki. Az integrációt támogató 80 milliárdos EU-forrás ellenére azonban csak az önkormányzatoktól ingyen kapott telkekre építkeznek. Az önkormányzatok persze az olcsó, központtól távoli területeket ajánlják föl, így ez többnyire a kitelepítéssel egyenértékű.

A Demokratikus Koalíció tiltakozik a fogyatékkal élők száműzése ellen. Társadalmi integrációjukat az ilyen elhelyezés inkább gátolja, mint előmozdítja: akadályozott mozgásuk miatt az város határában elhelyezett kis intézmény börtönné válik számukra. Több figyelemre, ehhez több segítő szakemberre volna szükségük önállóbb életvitelükhöz – az ellátó személyzet létszámának bővítéséről viszont nincs szó. Ez persze érthető: az alkalmazottak fizetéséből lényegesen nehezebb lopni, mint az építkezésre szánt költségekből.

A jövőre hivatalba lépő demokratikus kormánynak fordulatot kell elérnie a fogyatékkal élők ellátásában: olyan helyzetet kell teremteni, ahol a cél nem a nyilvánosság elől történő elrejtésük, hanem emberi jogaik tiszteletben tartása, számukra emberhez méltó életkörülmények biztosítása.

Niedermüller Péter
alelnök, DK
     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.