2024. április 20. szombat

2017. november 17., péntek 09:21

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. november 17., péntek (OS) - Angola, Szaúd-Arábia, Irak, Vietnam, Banglades, Mongólia és több Kelet-európai ország tűzoltóságának érdeklődését is felkeltette a magyar gyártású tűzoltógépjármű.

Az érdeklődés nem véletlen: az új magyar gyártású tűzoltógépjárművet a magyar vonulós tűzoltók gyakorlatilag saját maguknak találták ki. A sorozatgyártást több mint egy éves tesztidőszak előzte meg, a tűzoltók beavatkozás közben szerzett tapasztalatait a gyártó figyelembe vette a jármű végleges kialakításához. A magyar tűzoltógépjármű a tűzoltók szakmai véleménye alapján készült el.
A 16 tonna össztömegű jármű úttartása kiváló, stabil, jól vezethető. A Magyarországon már vonuló, ez év szeptember 30-ig 1 millió 827 ezer 225 kilométert megtett 75 gépjármű egyike sem borult fel, hiszen 27 fokos oldaldőlésig borulásbiztos. Egy kilométer megtett útra vetített fenntartási költsége nem éri el a 350 forintot – a kategóriájában mindenféle összehasonlítás szerint rendkívül kedvező fajlagos üzemeltetési költsége mellett az előnyős ár/érték aránya váltotta ki a nemzetközi érdeklődést. Ehhez nagyban hozzájárultak azok a módosítások, amelyeket a beavatkozó tűzoltók észrevételei alapján végeztek el a járművön. A gyártó figyelt a tűzoltók komfortérzetére is.

Kiadó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság