2024. április 20. szombat

2017. november 17., péntek 14:48

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2017. november 17., péntek (OS) - Szél Bernadett a koraszülöttek anyatejhez jutását segítő javaslatot nyújt be

2011 óta november 17-e a Koraszülöttek Világnapja. Magyarországon minden 9. magyar csecsemő koraszülöttként jön a világra, és a legnagyobb problémát az anyatejhez jutás jelenti számukra. Szél Bernadett országgyűlési javaslatot nyújt be a szoptatási segédeszközök támogatott bérlése, a kölcsönzési infrastruktúra kiépítése és az anyatejátvétel jobb megszervezése érdekében.

Szél Bernadett évek óta küzd azért, hogy minél több koraszülött csecsemő juthasson élete első hat hónapjában kizárólagos anyatejes tápláláshoz. Jelenleg a szoptatást segítő eszközök beszerzése havi több tízezer forintos kiadást jelent azoknak a családoknak, akik csak segédeszközök igénybevételével tudják anyatejjel táplálni kisbabájukat. A szoptatási segédeszközök támogatott igénybe vétele csak elvi lehetőség, a kórházakban nincs kiépült kölcsönzési infrastruktúra. Emellett hiába emelkedett másfélszeresére a leadott anyatej áráért járó juttatás, még mindig nagyon kevés az anyatej, az anyatejátadás rosszul szervezett.

Annak érdekében, hogy az évi több tízezer koraszülött baba is anyatejhez jusson élete első fél évében, Szél Bernadett országgyűlési javaslatot nyújt be. Az LMP a koraszülötteket nevelő családok terhein könnyítene azzal, ha a szoptatást elősegítő eszközök támogatott bérlése, illetve az anyatejhez jutás mindenhol hozzáférhetővé válna.

Szél Bernadett

az LMP miniszterelnök-jelöltje