2024. április 18. csütörtök

2017. november 20., hétfő 13:38

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2017. november 20., hétfő (OS) - DK: Továbbra is menekülnek az orvosok Magyarországról

Nem csökken az orvosok és más egészségügyi dolgozók elvándorlása az országból: az idei első fél évben 324 orvos, 78 fogorvos, 327 egészségügyi szakdolgozó és 19 gyógyszerész kért hatósági bizonyítványt külföldi munkavégzéshez. Az orvosok leggyakoribb úti célja az Egyesült Királyság, Németország és Svájc, de a hazai egészségügy tragikus helyzetét leginkább az mutatja, hogy a leggyakrabban választott célországok listájának hetedik helyén Románia áll. A Fidesz egészségügyi politikájának köszönhetően tehát mára sikerült az orvosok megbecsültségében alulmúlni Romániát, és elérni, hogy már ott is jobb feltételek között gyógyíthassanak, mint idehaza.

Ráadásul a kivándorló orvosok évi csaknem ezres száma megegyezik az egy évben végző orvosok számával, vagyis remény sincs a javulásra.

A Demokratikus Koalíció a kormányváltás után másfélszeresére, majd minden évben további 15 százalékkal emeli az orvosok és ápolók bérét, így az a ciklus végére közel két és félszeresére nő, a szükséges többlettámogatás biztosításával pedig gondoskodik arról, hogy minden körzetben legyen háziorvos.

Dr. László Imre
egészségügyi kabinetvezető, DK