OS Országos Sajtószolgálat
2019. február 20. szerda
Ismertető


2017. november 21., kedd 13:39

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2017. november 21., kedd (OS) - DK: Újabb érv Paks-2 ellen

    Radioaktív ruténium-106 izotópot észlelt több európai kutatóközpont a légkörben,ami az adatok elemzése szerint egy dél-oroszországi vagy kazahsztáni nukleáris létesítményből szökött meg. A Roszatom sietve kiadott egy közleményt, miszerint az orosz légkörben csak Szentpétervár környékén találtak egy kevés ilyen izotópot.

Ez a közlemény hazugság volt: egy orosz kutatóintézet mérési adatai szerint először és legnagyobb koncentrációban két dél-oroszországi ponton észlelték a ruténium-106–ot, mindkettő 100 kilométernél közelebb van a Roszatom Majak nevű üzeméhez. Bizonyosnak látszik, hogy a radioaktív izotóp innen szabadult ki, becslések szerint a megengedettnél 3-10 ezerszeresen nagyobb mennyiségben.

A Demokratikus Koalíció az eset nyomán arra figyelmeztet, hogy a helyzet 30 éve, Csernobil óta nem változott. Az orosz atomtechnológia nem biztonságos, egy nukleáris balesetre pedig a Roszatom első reakciója nem a kockázat csökkentése, az esetleg veszélybe került emberéletek megóvása, hanem a felelősséget elhárítani próbáló hazudozás. A Fidesz pedig ezzel a Roszatommal kíván atomerőművet építtetni Magyarország kellős közepére, fejenként 300 ezer forinttal adósítva el minden magyar állampolgárt.

Magyarország, ébresztő!

Varju László
alelnök
DK

     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.