2018. november 18. vasárnap

2017. november 22., szerda 12:32

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2017. november 22., szerda (OS) - DK: A Magyar Közoktatás Napja: széthullik az oktatási rendszer

A Pedagógusok Szakszervezete a hazai közoktatás helyzetének, gondjainak bemutatására, valós társadalmi megítélésének elősegítésére, valamint a szükséges országos és helyi döntések meghozatala, a közös cselekvés kialakítása céljából kezdeményezte, hogy november 22 legyen a Magyar Közoktatás Napja.
Ebben az évben különösen fontos, hogy számot vessünk az oktatás helyzetével. Hiába harsog a kormányzati sikerpropaganda, ma nem jó Magyarországon diáknak és pedagógusnak lenni.
A meghatározó nemzetközi mérések alapján rohamosan romlik a magyar diákok teljesítménye, egyre több pedagógus hiányzik az óvodákból és iskolákból, hatalmas a bürokrácia. A nagy hangon hirdetett béremelés csak lufi, a pedagógusok bére idén csak 3,5 százalékkal nőtt, miközben az átlagbérek emelkedése ennél 10 százalékkal magasabb, tovább nő a pedagógus bérek lemaradása.
A Fidesz számára a közoktatás csak az alattvalók idomítását szolgálja, nem gondolkodó, kreatív, sikeres polgárok nevelését. Leépül és széthullik a közoktatás rendszere.
A Demokratikus Koalíció összehozza a magyar közoktatást. Visszaadjuk a pedagógusok önállóságát, kiszámítható módon emeljük béreket, minden diáknak laptopot és korszerű digitális tananyagokat adunk, két tannyelvűvé tesszük a középiskolákat. Gyermekközpontú és szabad oktatás teremtünk a szakma képviselőivel együtt.

Niedermüller Péter
EP képviselő, a DK alelnöke