OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2017. november 22., szerda 19:22

Az ÉRTÜNK ÉRTETEK - a hiteles párt közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. november 22., szerda (OS) - Bírói függetlenség márpedig nem létezik! Az elmúlt napokban napvilágot látott, a bíróságot, bírákat politikai hovatartozás alapján minősítő kormányzati nyilatkozatok, és az ezeket cáfolni próbáló, a bírák függetlenségét hangsúlyozó ellenzéki megszólalások és a Magyar Bírói Egyesület közleménye kapcsán az ÉRTÜNK ÉRTETEK határozottan kijelenti, hogy ma Magyarországon nincs bírói függetlenség. Dr.Handó Tünde vezetése óta pedig a bírósági szervezet sem független a nyílt politikai befolyástól.

    A bírók a közvetlen felettesüktől való teljes egzisztenciális, előmeneteli és fegyelmi függőségben dolgoznak!Ebben a helyzetben önmagára nézve egy bíró azzal vállalja a legnagyobb kockázatot, ha – politikai vagy gazdasági befolyás alatt álló – közvetlen felettese burkoltan vagy nyíltan kifejezett elvárásával szemben hoz ítéletet. Még akkor is a bíró jár rosszul utána, ha ő valójában a jogszerű és bírói mérlegelése szerinti igazságos ítéletet hozta meg.  
Továbbá nem beszélhetünk bírói függetlenségről addig, ameddig a devizahitelesek ügyében is alkalmazott, a bírók egyéni mérlegelési jogát elvevő, tulajdonképpen jogalkotásnak minősülő jogfejlesztő jogegységi határozatok intézményét meg nem szüntetik! A jogalkotás kizárólag a mindenkori Országgyűlés, a kormány, és a helyi képviselőtestületek hatásköre kell, hogy legyen.A szakmai kollégiumok legfeljebb az utólagos, az egyes bírói gyakorlatokban eltérő jogértelmezés és jogalkalmazás miatti jogegységi határozatok meghozatalára legyenek jogosultak!

     Kiadó: ÉRTÜNK ÉRTETEK - a hiteles párt

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.